Jestem kawomaniaczką, kawofilką, kawofascynatką
W ostatnich latach opublikowane zostały wyniki licznych badań, które udowadniają, że picie naszego ulubionego aromatycznego napoju dostarcza nam masę korzyści. Poza nieocenionymi doznaniami, jakie daje nam picie porannej kawy, budującymi cały nasz dzień, doświadczając potęgi codziennego rytuału – stabilnego i stałego punktu na mapie dnia, pozwalającego na zatrzymanie się na chwilę i ułożenie planu, bez którego trudno jest realizować codzienne zadania, napój ten jest dla Was zdrowszy niż dotychczas sądziliśmy!
Trzeba znać swój limit tolerancji kofeiny. Jeżeli wypicie jednej filiżanki powoduje kłopoty ze snem, podniesione tętno i wzrost rozdrażnienia oznacza to, że masz wolny metabolizm kofeiny. Jest na to sposób: można pić jedną, dwie kawy kofeinowe o wysokiej zawartości fenoli lub więcej filiżanek bezkofeinowej wzbogacanej w fenole.
Kawa to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych używanych w każdej kulturze i strefie klimatycznej. Wzmacnia odporność, poprawia dobrostan psychiczny, wspomaga proces redukcji wagi. Stanowi wsparcie w przeciwdziałaniu chorobie Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy typu 2, wieloma nowotworami, schorzeniami serca. Najważniejszym składnikiem kawy są polifenole o niezwykle silnym działaniu przeciwzapalnym. Nie da się bardziej uniwersalnie zadbać o swoje zdrowie i jednocześnie nie ma prostszego sposobu.
Kawa wydłuża okres aktywności seksualnej, opóźnia demencję. Pasjonaci kawy obniżają ryzyko zachorowania na: raka prostaty, endometrium, raka jelita grubego, wątroby, gardła i jamy ustnej.
Kawa jest także doskonałym „niby posiłkiem”, który w trakcie diety redukcyjnej może odsunąć w czasie o 45-60 minut posiłek właściwy i spowodować, że łatwiej i przyjemniej do niego doczekamy!
Przeprowadzone w ostatnich latach badanie osób o wolnym metabolizmie kofeiny dowiodło, że zwiększenie spożycia kawy może spowodować wzrost ryzyka wystąpienia zawału serca bez skutku śmiertelnego. Polecam zatem zachowanie umiaru i złotego środka czyli picie bogatych w fenole odmian: jedna filiżanka takiej kawy zawiera 10 razy więcej fenoli niż filiżanka zwykłej.
Życzę Wam wielu cudnych poranków z filiżanką kawy w ręce!